Αφιέρωμα στους τροβαδούρους του έρωτα στην εκπομπή “Το αλάτι της Γης”

Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 13:0015:00, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας προσκαλούν σ’ ένα γιορταστικό αφιέρωμα στους τρεις κορυφαίους τροβαδούρους του ελληνικού τραγουδιού: Νίκο Γούναρη, Φώτη Πολυμέρη και Τώνη Μαρούδα.

Περίπου συνομήλικοι, υπήρξαν φίλοι και συνεργάτες στα πρώτα τους βήματα στην εποχή του Μεσοπολέμου, ανδρώθηκαν στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και κυριάρχησαν στη δεκαετία του ’50, με τραγούδια κοσμαγάπητα σε κλασικές ερμηνείες που έγραψαν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη μουσική μας παράδοση.

Στην εκπομπή παρουσιάζονται ορισμένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά κομμάτια του ρεπερτορίου τους, έτσι όπως τα αποδίδουν οι αδελφοί Σπύρος και Μάκης Καραβιώτης που έχουν αφοσιωθεί στην έρευνα και προβολή αυτού του ρεπερτορίου, καθώς και ο Άγγελος Παπαδημητρίου, ιδανικός ερμηνευτής των τραγουδιών αυτής της περιόδου.

Ο Γιώργος Τσάμπρας (ερευνητής του ελληνικού τραγουδιού και παραγωγός) συνομιλεί με τον Λάμπρο Λιάβα και τον Άγγελο Παπαδημητρίου για τους τρεις μεγάλους λαϊκούς βάρδους και την εποχή τους, ενώ η Φανή Πολυμέρη-Τσεμπερούλη (κόρη του Φώτη Πολυμέρη) ανακαλεί μνήμες από τον πατέρα της και αναφέρεται στην προσπάθειά της για καταγραφή και προβολή του έργου του.

Συμμετέχουν επίσης οι μουσικοί: Ανδρέας Μπουτσικάκης (πιάνο-διεύθυνση ορχήστρας), Νίκος Μήλας (βιολί), Κυριάκος Τσολάκης (ακορντεόν) και Γιώργος Πολίτης (μπάσο). Η εκπομπή έχει μαγνητοσκοπηθεί στο «Άλσος» στο Πεδίο του Άρεως, στο εμβληματικό αναψυκτήριο του Γιώργου Οικονομίδη, όπου είχαν εμφανιστεί και οι τρεις δημοφιλείς τροβαδούροι.

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR